Tarte flambée – krõbe delikatess Alsace’ist

Tarte flambée – krõbe delikatess Alsace’ist Adobe Stock

Tarte flambée – krõbe delikatess Alsace’ist

Veinihooaja alguses, kui pakutakse esimesi noori veine, on see klassikaline Alsace’i roog populaarne valik piirkonna veinifestivalidel ning naabruses asuvates veinipiirkondades, nagu Palatinate ja Baden.

Võimalikult õhukeseks rullitud pärmitaignast põhi, katteks sink, sibul ja hapukoor – see on kõik, mida vajad selle klassikalise krõbeda roa väljavõlumiseks. Minevikus oli tavaks küpsetada tarte flambée’d (saksa keeles Flammkuchen või olenevalt piirkonnast kas Flammekueche või Hitzkuchen) puuküttega ahjus enne leivategu. Nii oli võimalik kasutada algset kuumust, kui söed veel põlevad ja leegid hüplevad (siit ka nimi „Flammkuchen“, sõna-sõnalt „leegikook“). Lisaks aitas see hinnata ahju temperatuuri. Kui tarte flambée sai kiiresti valmis, tuli enne leivategu oodata, et ahi veidi jahtuks. Kui aega läks kaua, teati, et ahi tuleb veidi kuumemaks kütta.

Need, kes soovivad tavapärase Alsace’i klassikalise roa maitseid täiendada, võivad ise valida sobiva katte. Lamba- ja kitsejuust lisavad hõrgu noodi ning rosmariinilehed, purustatud tomatid (ilma seemneteta), oliivid, kitsejuust ja väike kogus mett annavad vahemerelise maitse. Singi võib asendada viilutatud seentega ja lisada maitseaineid hapukoorele või kohupiimale. Magusa tarte flambée katteks sobivad oivaliselt õunad või pirnid kaneeliga või miks mitte proovida suviseid vilju, nagu maasikad ja rabarber – tarte flambée küpsetamisel on võimalused (peaaegu) piiritud. Oma retseptis ei ole me kasutanud pärmi.

Tekst: Regine Smith-Thyme
 

Tarte flambée
 

4 tk

2 spl rapsiõli (30 g), 175 g nisujahu ja veidi jahu tööpinnale puistamiseks (valge jahu), 75 g speltajahu, soola, 120 g tavalist kohupiima (rasvasisaldus 40%), 120 g crème fraîche’i, jahvatatud musta pipart, (värskelt riivitud) muskaatpähklit, 80 g peekonit (õhukeste viiludena), 1 suur sibul (150 g, valge või punane), 1 kimp murulauku (peeneks lõigatuna); lisaks: toidukile, küpsetuspaber.

  1. Vispelda õli 100 ml veega. Sega kausis kokku mõlemat tüüpi jahu, 1 väike tl soola ning õli ja vee segu, kasutades selleks oma käsimikseri tainavispleid. Seejärel sõtku kõik hoolikalt käsitsi läbi, tee tainast pall, paki see kilesse ja jäta üheks tunniks seisma.
  2. Vahepeal sega kohupiim ja crème fraîche vürtsidega. Lõika peekoniviilud pikkupidi peenteks ribadeks ja haki sibulad väikesteks tükkideks.
  3. Eelkuumuta ahi ja kaks küpsetusplaati (siinil 1 ja 3). Seadistus: 250 °C/ lisaventilatsioon.
  4. Jaga taimas neljaks portsjoniks, igaüks kaaluga umbes 95 g. Rulli kergelt jahuga kaetud tööpinnal iga portsjon taignarulliga ovaalseks 30 cm pikkuseks ja väga õhukeseks taignapõhjaks (nii et see muutuks ahjus ilusti krõbedaks). Aseta kaks taignapõhja kahele küpsetuspaberilehele. Jaga kohupiimasegu nelja taignapõhja vahel ja aja see laiali, jättes äärtest sõrmelaiuse osa vabaks. Seejärel raputa tükeldatud sibul ja peekoniribad taignale. Pane küpsetuspaberilehed koos tarte flambée’dega eelsoojendatud küpsetusplaatidele ja ahju. Keera temperatuur madalamaks. Seadistus: 220 °C/7–9 minutit.
  5. Raputa tükeldatud murulauk tarte flambée’dele ja serveeri kohe.

Näpunäited!

  • Kui kasutad niiskust sisaldavat katet, näiteks köögivilju, peaksid natuke temperatuuri vähendama ja küpsetama veidi kauem.
  • Murulaugu asemel võib kasutada rukolat, basiilikut, sellerit või oblikaid.
  • Kasulik trikk! Rulli taignapõhjad valmis, aseta need ühekaupa piisavalt suurtele küpsetuspaberilehtedele, mähi kilesse ja külmuta. Taignapõhjad sulavad üles paari minutiga ahju eelsoojendamise ja katte lisamise ajal.