India köök on täis üllatusi. Paljud eksootilised vürtsid ja ürdid põhjustavad keelel tõelisi maitseplahvatusi. Armastatuim on karri – pajaroog köögiviljade, liha või kalaga.
Sõna „karri” puhul meenub siinmail enamikule esmalt armastatud karrivorst. Selleks kasutatav karripulber, mis annab vorstile ketšupiga selle õige tulise maitsenüansi ja aroomi, on tegelikult vaid koopia väga intensiivse maitsega vürtsisegust, mida karri kodumaal Indias kasutatakse. Suures Lõuna-Aasia riigis ei mõisteta karri all aga mitte ainult maitseainesegu, vaid ka rooga – karrid on pajaroad ja kooresed raguud köögiviljade, liha või kalaga.
Vürtsisegu, iga India roa A ja O, nimetatakse masalaks. Tuntud segu Garam masala (tõlkes: „kuum segu”) koosneb koriandrist, köömnetest, nelgist, kaneelist, kardemonist, muskaadist ja mustast piprast. India köögikultuuri tüüpiliste vürtside hulka, mida enne pannil röstitakse ja siis jahvatatakse või uhmris purustatakse, kuuluvad ka tšillikaunad, sinepiseemned, kurkum, põld-lambaläätse seemned, aga ka karritaime lehed. Et asju veel keerulisemaks teha, on ka need olemas. Õnneks on igas Aasia poes valmis vürtsi- ja karripastasegusid – pehmematest kuni põrgulikult teravateni, nt Rajah, Sabita ja Pasco.
Karrid on nagu India elanikud ise – värviline kombineeritud mass. Sealhulgas on kõike, mis meeldib ja omavahel sobib. Harmooniline kombinatsioon taimsele karrile koosneb näiteks kollasest paprikast, baklažaanist, punasest sibulast, hernestest ja maguskartulitest. Väikseks tükeldatud köögivili praetakse ideaaljuhul vokkpannil, Ghees (rasvas) või õlis värske ingveri või tšilliga ning seejärel lisatakse kookuspiim ja pisut karripastat (4 inimese kohta u 1 sl). Üks sidrunheina vars lisaks annab hapuka värskuse, aga seda ei sööda. Õrnal kuumusel peaks karri nüüd ligi 30 minutit podisema, kuni kogu maja on mõnusaid aroome täis. See ooteaeg on sobiv riisi keetmiseks. Sest alles koos kausitäie basmati riisiga, mis kastme kui svamm endasse imab, saab roog tõelise pale ja on sealjuures täiesti tervislik.
Kellel on lihaisu, võib kartulid vahetada kanafilee tükkide vastu ja saab seeläbi klassikalise India kanakarri. Maalähedase maitse armastajad eelistavad karrilammast: kookospiima asemel kasutatakse jogurtit; lisatakse tomateid, punast paprikat, sibulaid, vürtse, ingverit, tšillit, küüslauku ja loorberilehti. Merelise karri jaoks meriforelliga või krevettidega tuleks mereannid enne köögivilju potti panna. Kala küpsemisaeg on ligi 15 minutit, krevettidel 5–7 minutit. Iga karriroa juurde sobib koriandriroheline India petersell.