Tortilja

Köögiklassikud grinchh/Adobe Stock

Tortilja

Kuigi neile on antud sama nimi, on Hispaania ja Mehhiko tortiljad täiesti erinevad ‒ nii koostisosade, valmistamise kui ka söömisviisi poolest.

Hispaania tortilja on põhimõtteliselt kartulitega omlett, mida praetakse mõlemalt küljelt või küpsetatakse ahjus. Vastupidiselt sellele on Mehhiko tortiljad õhukesed, ümarad lameleivad, mida valmistatakse erilisest maisijahust (masa harina) ja veest ning küpsetakse rasva sees või ilma selleta kuumutusplaadil või pannil. Kuna Mehhikos on esindatud väga palju maisisorte, võib tavaliste kahvatukollaste tortiljade kõrval leida ka sinakaslillasid lameleibu. Ainus asi, mis neil kahel tortiljal ühist on – see on nende nimi, mis sõna otseses mõttes tähendab „väikest kooki“ või „väikest lameleiba“.

Samal ajal kui Hispaania tortiljasid – millele on harilikult lisatud köögivilju, nagu sibul, paprika, tomat, tšillipipar ja ürdid – pakutakse tihti kõrvalroana, on Mehhiko tortiljad lugematu arvu lihtsamate ja keerulisemate suupistete algmaterjal. Kui need on täidetud köögiviljade, juustu, liha või kalaga ning seejärel kokku rullitud, tuntakse neid kui burritosid. Voldi need ümber täidise kokku ja seejärel prae või küpseta ahjus – nii saad suupiste, mille nimi on tostadas.

 

Hispaania tortilja

Koostisosad (4–6 inimesele):

600 g vahajaid kartuleid (päev varem keedetud ja kooritud), 5 muna (keskmise suurusega), 50 g crème fraîche’i, soola, värskelt jahvatatud musta pipart, võid vormi määrimiseks; ja üks küpsetusvorm 30 cm Ø

Valmistamine:

  1. Lõika kartulid õhukesteks viiludeks. Vahusta munad koos crème fraîche’iga.
  2. Pane viilutatud kartulid suurde kaussi koos munade ja crème fraîche’iga ning sega hoolikalt läbi. Maitsesta ohtra soola ja pipraga. Määri küpsetusvorm võiga, vala sisse kartulisegu ja suru kokku.
  3. Küpseta tortiljat 25–30 minutit ahjus temperatuuril 140° C (kasutades automaatset kliimaküpsetusfunktsiooni või 160° C altpoolt teisel ahjutasandil ülalt ja alt tuleva kuumusega. Jäta tortilja jahtuma, kuni see on veel kergelt soe.