Tom kha gai

Köögiklassika Adobe Stock

Tom kha gai

See kanasupp galangali ja seentega on tõenäoliselt kõige kuulsam Tai supp, mida süüakse palju kogu Kagu-Aasias.

Tais ei ole supid vaid eelroog nagu läänemaailmas, vaid oluline igapäevane toit. Neid süüakse ja nauditakse väikeste portsjonitena igal ajal, nii päeval kui ka õhtul. Peaaegu iga Tai supi põhikoostisosa on puljong, tai keeles geng jeut, tõlkes „tuhm vedelik“. Tai suppidele on iseloomulik lihtsus. Puljongi maitse täiendamiseks kasutatakse ainult paari koostisosa: seeni, köögivilju, krevette ja kana tsipakese värske ingveri, galangali, küüslaugu, tšilli, koriandrilehtede ja rohelise sibulaga. Köögivilja- ja kanasupid on väga kerged ja annavad vähe kaloreid, sest nendes on väga vähe soola ja rasva ei ole üldse.

Tom kha gai supipõhjaks on lihtne selge kanapuljong, mida on maitsestatud sidrunheina ja ingveriga. Et supp tuleks toekam, lisatakse lahjemat või kreemjat kookospiima, vürtse, seeni ja kana. Supi nimi on tõlkes „keedetud galangal“, kuid seda seostatakse tavaliselt kanaga. Ometi võib Tais tom kha’d teha rannakarpide, kala, erinevate seente ja sealihaga. Meie tom kha gai’s kasutatakse suurepäraselt kokkusobivaid kreemjat kookospiima ja vürtsikat galangalit, mis loovad õrna tasakaalu magusa ja hapu vahel.


Tekst: Rainer Meier

 

Koostisained (4 inimesele):

2 sidrunheinavart (ainult sisemised lehed), 3 cm värsket galangalijuurt (kooritud), 1–2 punast tšillit (seemneteta), 8–12 kahvri laimipuu lehte, 1 kimp koriandrit (juurtega), 800 ml aasia kanapuljongit (vt allpool), 2 kanarinnafileed, 1 sl õli, 200 g seeni (puhastatud tume tupplehik, austerservikud või aedšampinjonid), 400 ml kookospiima, 2–3 sl kalakastet, 2–3 sl laimimahla, 2 sl palmisuhkrut

Aasia kanapuljong: 1 l kanapuljongit, 1 sl ingverit (peeneks hakitud), 1 sl tamarindipastat, 1 tähtaniis, 1 küüslauguküüs (peeneks hakitud), 2 sidrunheinavart (ainult välimised kuivad lehed, peeneks hakitud)

 

Valmistamine:

  1. Aasia kanapuljongi valmistamiseks lisa puljongile kõik teised koostisained, kuumuta katmata nõus 30 minutit (kuni puljongit on jäänud 800 ml) ja vala läbi sõela.
  2. Haki peeneks sidrunheina sisemised lehed ja galangal ja lõika tšillid rõngasteks. Eemalda koriandrilt lehed ja aseta need serveerimiseks kõrvale. Haki peeneks koriandrijuured ja -varred. Kuumuta kõike koos kahvrilaimi lehtedega aasia kanapuljongis 5–7 minutit.
  3. Pruunista kana rinnafileed väga kuumas õlis, mõlemalt poolt 1 minut. Lõika kana ja seened ühe suutäie suurusteks tükkideks ja lisa koos kookospiimaga supile. Maitsesta kalakastme, laimimahla ja suhkruga. Kuumuta 3–4 minutit ja maitsesta veel oma soovi kohaselt.

 

Nõuanded :

  • Selle supi jaoks sobib kõige paremini Taist pärit kookospiim.
  • Enne serveerimist puista üle värskete koriandrilehtede või hakitud rohelise sibulaga.