Ratatouille

Köögiklassikud M.studio - stock.adobe.com

Ratatouille

See Prantsusmaalt Provence’ist pärit köögiviljahautis alustab pannil kui kvintett ja lõpetab taldrikul kui täisorkestril ette kantud sümfoonia.

Kuni 20. sajandini tunti ratatouille’i vaid Lõuna-Prantsusmaal Provence’is asuvas Nice’i ümbruskonnas, väljaspool kõnealust piirkonda sellest ei teatud. See oli toit, mida valmistati toidujääkidest, mis tihti köögiviljade puhastamisel üle kippusid jääma (tomatid, baklažaanid, suvikõrvitsad, sibulad ja küüslauk). Nimi „ratatouille“ tuleneb provansikeelsest sõnast „ratatolha“ (rata = toit, touiller = segama). Kui seda küpsetada madalal tulel koos erinevate ürtide (basiilik, lavendel, majoraan, pune, rosmariin, salvei ja tüümian), oliiviõli, soola ja pipraga, muunduvad köögiviljad ja ürdid järk-järgult maitsete sümfooniaks. 

20. sajandil sai see toit kuulsaks üle terve Prantsusmaa ja alates II maailmasõjast valmistatakse seda kogu maailmas. Kuigi algselt küpsetati kõiki köögivilju ja ürte koos, on uuenduslikud kokad otsustanud pruunistada baklažaanid, paprikad, suvikõrvitsad ja sibulad eraldi ning küpsetada neid madalal tulel, et köögiviljad säilitaksid iseloomuliku maitse ja saavutaksid kõik sarnase konsistentsi. Paprikaid tuleb baklažaanidest olulisel määral kauem küpsetada, et need oleksid sama õrnad ja pehmed. Alles siis, kui kõik köögiviljad on saavutanud õige konsistentsi, valatakse need suurele pannile kokku ja lisatakse kooritud tomatid, küüslauk ja ürdid. Igal juhul on oluline, et köögiviljad ei oleks lõigatud liiga väikesteks tükkideks.

Tekst: Rainer Meier

 

Ratatouille’i retsepti leiate siit. Seda on võimalik valmistada nii pliidil kui ka aurufunktsiooniga varustatud ahjus.

 

Koostisosad (4 inimesele):

3 spl õli, 1 sibul (tükeldatud), 1 küüslauguküüs (peeneks hakitud), 1 punane, roheline ja kollane paprika, 3 tomatit, 400 g suvikõrvitsat, 1 baklažaan (u 300 g), 1 tl kuivatatud rosmariinilehti, 1 tl kuivatatud basiilikut, soola, pipart, hakitud murulauku

 

Valmistamine:

  1. Peske köögiviljad, eemaldage säsi ja seemned ning lõigake suupärasteks tükkideks. Lõigake tomatid neljaks, suvikõrvits ½ cm paksusteks viiludeks, poolitage baklažaan ja lõigake pooled samuti ½ cm paksusteks tükkideks.
  2. Eelkuumutage ahjupann ahju kõige kõrgemal tasandil. Laske õli kuumaks, praadige sibulad klaasjaks, lisage küüslauk, köögiviljad, rosmariinilehed ja basiilik ning kuumutage kõiki toiduaineid koos.
  3. Katke kaanega ja küpsetage pliidil või aurufunktsiooniga ahjus, kuni köögiviljad on küpsed.
  4. Maitsestage soola ja pipraga ning puistake serveerimisel üle hakitud murulauguga.

 

Seadistused:

Auruahi: 15 min, 100° C
Pliit: 15-20 min., Madalaim kuumus