Profitroolid

Profiteroles

Profitroolid

Prantslased on pisikeste tuuletaskute jaoks leidnud imeilusa väljendi: nad nimetavad neid profitroolideks, mis tõlkes tähendab väike võit või väike kink. See kõlab pisut maitsvamalt või lõbusamalt kui „ahjukoogike” (Šveits) või „Brandteigkrapferl” (Austria).

Väikesed golfipallisuurused ampsud suhkruvabast keedutaignast sisaldavad rohkelt kuuma õhku, kui nad ahjust välja võtta ja see teeb nad eriti võluvaks. Kui nad horisontaalselt kaheks lõigata, saab neid täita poolenisti vahukoore, vaniljekreemi või šokolaadikreemiga, nagu ekleere. Kaas peale ning valmis ongi „väike preemia”.

Napoleon olevat profitroolid 18. sajandil Itaalias tuntuks teinud, kus neid peamiselt Toscanas ja Piemontis šokolaadikastmes söödi. Nime Profiteroli all leiab Itaalia pagariärides väga palju erineivaid küpsetisvariante.

Kellele meeldib aga rammusus, võib profitroole täita toorjuustu või kohupiimaga (ja värskete ürtidega), vürtsikate pastade või raguudega (uluki-, vasika- või kanalihast) või köögiviljapüreega (nt avokaadost).