Küüslauk

Küüslauk Adobe Stock

Küüslauk

Küüslauk annab roogadele suurepärase maitse, kuid on ka väga tervislik. Kesk-Aasias on sellest teadlik oldud juba 5000 aastat. Küüslaugusibul jõudis sellest piirkonnast Euroopasse Lähis-Ida kaudu.

Tänapäeval kasvatatakse küüslauku igal pool, kus kliima on soe ja kuiv. Küüslaugusibul koosneb kuni 12 küünest. Värskel valgel küüslaugul on eriti õrn ja mahe maitse, kuid seda on saadaval ka suitsutatuna ja pulbrina ning sel on lai valik kasutusviise.

Küüslauku tuleks alati säilitada jahedas ja kuivas kohas ning suvel tasub seda hoida külmkapi kargemas sahtlis. Pärast küüslaugusibula pooleks murdmist tuleks see ära kasutada kümne päeva jooksul, muidu kuivavad küüned ära ja kasvatavad idud, mis vähendab maitse tugevust. Mida värskem ja mahlasem see on, seda parem! Hea viis küüslauku säilitada on asetada see õli sisse. Koori kaks küüslaugu sibulat, eralda kõik küüned, eemalda nahk ja aseta need keeratava kaanega purki. Täida purk kvaliteetse oliiviõliga ja soovi korral lisa paar pipratera või väikest tšillipipart. Jäta seisma kolmeks või neljaks päevaks ning kasuta salatites ja teistes roogades.

Mis põhjustab küüslaugu tugevat lõhna? Paljude inimeste arvates tuleneb ebameeldiv lõhn allitsiinist. Seda vabastab küüslaugus sisalduv ensüüm nimega allinaas. Allitsiin tekitab küüslaugu aroomi ja spetsiifilist maitset. See on osa taime looduslikust kaitsemehhanismist, sest kaitseb seda kahjulike parasiitide, seente ja putukate eest. See laguneb iseenesest, tekitades väävlit sisaldavaid ühendeid, mis eraldavad küüslaugule omast lõhna. Seda saab vähendada peterselli, õunte, spinati, ingveri ja piparmündi söömise ning piima joomisega. Allitsiinil on aga ka mõned head omadused: sellel on antibakteriaalne ja seentevastane toime. Samuti arvatakse, et küüslauk on kasulik südamele ja veresoontele.

Kevadel on suurepärane alternatiiv karulauk. Seda kasvatatakse harva, kuid seda leidub varjulistel metsamaadel – tuleb aga olla ettevaatlik, et mitte ajada seda segamini piibelehe mürgiste lehtedega! Tänapäeval saab seda sageli osta turult, aedviljapoodidest ja parimatest supermarketitest. Miks mitte proovida Kagu-Aasiast ja Indiast pärit mugullauku? Selle lehed on nagu rohulibled ja neil on meeldivalt mahe küüslaugu maitse.

Tekst: Sabine Witt