See on haruldane: nii rohelised ja toored kui ka kollased ja küpsed puuviljad kõlbavad söögiks.
Esialgu vaid Kesk-Ameerika troopikas kasvanud papaiasid kasvatatakse tänapäeval ka Lõuna-Ameerikas, Floridas, Hawaiil, Aafrikas, Austraalias ja Aasias. Kuigi nad ei ole tuntud meloniga seotud ega ristandatud, kuulub taim melonipuu perekonda ning nende vilju nimetatakse sageli puumeloniteks.
See on eelkõige seotud puuvilja suuruse ja raskusega – vili võib kasvada kuni 45 cm pikkuseks ja 6 kilogrammi raskuseks. 12–30 puuvilja kasvavad lehtede all otse varrest.
Rohelisi tooreid papaiasid võib pärast seemnete eemaldamist valmistada nagu porgandeid, suvikõrvitsat või kõrvitsat: riivitult, pulkadena, viilutatuna, keedetult, aurutatult, praetult või frititult, püreena, tšatnides, karrides või salsades.
Vähese happe tõttu valmistatakse papaiasid sageli koos teiste puuviljadega, nt ananassiga, smuutiks. Kuivatatud papaia on Aasia lemmiksnäkk: magus, tervislik ja keskendumist nõudev.
Kollaseid või oranže küpseid papaiasid süüakse ilma seemneteta toorelt või puuviljasalatis. Pisut sidruni- või laimimahla, suhkrut ja ingverit tugevdavad meeldivat magus-puuviljast maitset.