Apelsinid

Koostisained Adobe Stock

Apelsinid

Magus, mahlane ja väga kasulik apelsin muudab meie toidulaua mitmekesisemaks ja seda saab kasutada paljudel eri viisidel.

Apelsini saksakeelne nimi Apfelsine, tõlkes „Hiina õun“, ütleb ette, et apelsin on pärit Kaug-Idast. Ka Keskmiseks Kuningriigiks kutsutud Hiinas on apelsin kasvanud juba enam kui 3000 aastat, kuid täna on selle maailma kõige rohkem kasvatatava tsitrusvilja suurimad tootjad Brasiilia ja USA. Me kõik teame, et lisaks heale maitsele ja suurele C-vitamiini sisaldusele annab apelsin paljusid muid tervislikke toitaineid, nagu polüfenoolid. Nendel taimede sekundaarsetel metaboliitidel on antioksüdeeruv toime, nad aitavad vähendada põletikku ja tugevdada immuunsüsteemi.

Pealegi teeb apelsin inimese õnnelikuks: apelsinis sisalduv B-vitamiin vastutab serotoniini ehk rahu- ja heaolutunnet tekitava hormooni valmistamise eest. See ümmargune puuvili on väärtuslik ka köögis. Meeldivalt magus ja veidi terav viljaliha annab värske ja puuviljase noodi paljudele roogadele, näiteks klassikalistele toitudele duck à l’orange ja crêpes suzette, Kreeka pähklitega serveeritud põldkännakule või lihtsalt oliiviõli, mee ja pipraga maitsestatud salatile. Kui kavatsete kasutada apelsinikoort, ostke kindlasti kvaliteetset mahepuuvilja. Muul juhul on kõige tähtsam, mis on koore sees: väike apelsin on sageli palju magusam ja mahlasem kui paksema koorega suurem vili.