Tähtaniis

food science Adobe Stock

Tähtaniis

Magusa ja vürtsika aroomi tõttu on tähtaniis jõuluküpsetiste täiuslik koostisosa, mis maitseb talvisel ajal suurepäraselt ka kuumades jookides.

Tähtaniis on kuni 10 meetri kõrguseks kasvava igihalja magnoolialiste sugukonda kuuluva tähtaniisipuu vili. Ühe puu saak ühe aasta jooksul on 30–40 kg ja vilju saab koristada kolm korda aastas. Tähtaniisi kasvatatakse enamjaolt Kagu-Aasias. Hiinas on seda kasutatud 3000 aastat, Euroopasse jõudis vili 16. sajandil ja Saksamaale ligi 200 aastat hiljem.

Sellel on sarnane lõhn Euroopa aniisiga (Umbelliferae sugukonda kuuluv üheaastane taim), kuid selle aroom ja maitse on täidlasemad ja vürtsikamad, pisut teravad ja tunda on lagritsanooti. Aniisi ja tähtaniisi kasutusviisid on samad, muu hulgas kasutatakse neid loodusliku ravimtaimena. Mõlemad sisaldavad eeterlikku õli anetooli, millel arvatakse olevat antibakteriaalne toime. Tähtaniisi vili koosneb tähekuju moodustavast 6–10 kapslist, igaühes on üks seeme. Vürtsi saamiseks jahvatatatakse kogu vilja, mitte ainult seemneid. Tähtaniis on koos pipra, kaneeli, nelgi ja apteegitilliga Hiina köögis kasutatava viievürtsisegu koostisosa. Seda kasutatakse sageli jõuluküpsetistes ning see sobib ka tee ja rummitodi vürtsitamiseks külmadel talvepäevadel. Meeldivalt lõhnavad ja ilusad väikesed tähekesed sobivad eriti hästi sügise- ja jõuludekoratsioonideks.