Heeringast põhjapõdrani – põhjamaa maitse
Heeringast põhjapõdrani – põhjamaa maitse
Loode-Norras, 67. ja 70. laiuskraadi vahel on suved lühikesed ja talved pikad. Kulinaarsed võimalused on aga muljetavaldavad ja see suurendab noorte ambitsioonikate põhjamaade kokkade loomingulisust.
Kisavate kajakate parved tiirutavad ümber väikeste kutterite, mis püüavad heeringat Sommarøy saare ümbruse fjordide tuhmis päikesevalguses. Kõikjal ümber paatide tulevad korraks pinnale mustvalged mõõkvaalad ja tohutusuured küürvaalad ning sukelduvad siis tagasi meresügavustesse. Ka nemad jahivad miljoneid siin talvituvaid heeringaid. Vaalad teevad kalade ümber aina väiksemaid ringe, kuni lõpuks ujuvad lahtiste lõugadega altpoolt läbi kalaparve. Seda vaatemängu korratakse igal aastal novembrist veebruarini, kui päike ilmub silmapiirile vaid neljaks tunniks päevas ning taevas vahelduvad hallikassinised ja roosakasoranžid toonid. Heeringat on praegu veel piisavalt nii vaalade kui ka inimeste jaoks. Tipphooajal fileeritakse Sommarøy ranniku tehastes iga päev 5–6 tonni heeringat, mis eksporditakse üle kogu maailma. Heeringale lisaks eksporditakse tehistingimustes kasvatatud lõhet, harilikku hiidlesta, euroopa merikuratit, turska, põhjaatlandi süsikat (mis kuulub tursaliste seltsi), makrelli, meriforelli ja merihunti. Kui soovite maitsta ebatavalisi hõrgutavaid roogasid, mida saab valmistada kohe pärast püüki, soovitame soojalt lähedal asuva Tromsø linna restorane Fiskekompaniet ja Mathallen.
Talvel on päikest näha ainult kella 10 ja 14 vahel – ning vihma või lumesaju korral isegi siis mitte. Suurema osa ajast valitseb hämar videvik või kottpime öö. Miks peaksite turistina tahtma seda paika külastada? Sest elu on siin intensiivsem. Võite vaadata vaalu ja näha, kuidas kuivatatakse turska. Saate imetleda virmalisi, mis liuglevad taevas nagu maagiline värvikirev kangas. Ärme unusta ka põhjapõtru, kes on siin koos loomakasvatajate ja karjustega ainult talvel. Märtsist septembrini elavad nad kaugel mujal. Norras, Rootsis, Soomes ja Venemaal elab 40 000 saami, kellest 6000–7000 elatusallikas on põhjapõtrade kasvatamine. Loomad toituvad peaaegu ainult ligikaudu 200 erinevast metsaseene-, sambliku-, rohu-, rohttaime- ja lilleliigist, mistõttu nende liha on hunnitult mahe, aromaatne, vähese rasvasisaldusega ja tervislik – ning väga kallis. Seda liha serveeritakse Norra kuningas Harald V riiklikel vastuvõttudel – parim ibérico-sink maitseb kuivatatud ja suitsutatud põhjapõdrasüdame kõrval täiesti magedana. Saamidele meeldib seda hästi õhukeste viiludena nautida koos tassi kange kohviga.
Pika Norra talve katkestab lühike, kuid intensiivne suvi, mil päike ei looju peaaegu kunagi. Jahe kliima ja südaöine päike annavad porganditele ja kaalikatele meeldivalt magusa maitse. Bodø lähedal valmistavad Mathilde Jakobsen ja Håvard Johannes Winther ainulaadset porgandihoidist. Eripärased on ka nn südaöised porgandid, mis tärkavad kevadel lumekihi all ja mis on suve jõudes saanud intensiivse maitse. Ent põhjapolaarjoonel juurviljade kasvatamisel ei piirduta üksnes porgandite ja kartulitega. 1850. aastal tõid venelased Põhja-Norrasse naerid ning põldudel kasvavad ka seller, peet, kapsas, sibul ja pastinaak, samuti õun, pirn ja ploom. Koos lambaliha, rabamuraka, maitsetaimede, Saltstraumeni arktilise meresoola, piimatoodete ning muidugi kala ja karpidega on need saadused uue innovaatilise piirkondliku Skandinaavia köögi aluseks, mida ei paku ja arenda ainult kuulsad restoranid, nagu Noma Kopenhaagenis ja Fäviken Põhja-Rootsis, vaid ka teedrajavad noored kokad Norras.
Tekst: Rainer Meier
Tooted
Arctic Salt (meresool)
Ripnes, 8056 Saltstraumen
Tel +47 (0) 9089 7527
https://arcticsalt.no
Bådini õllevabrik
Notveien 3B, 8013 Bodø
Tel +47 (0) 9223 7807
www.baadin.com
Han Sylte (porgandimarmelaad)
8006 Bodø
Tel +47 (0) 4674 6769 ja (0) 9701 8490
www.hansylte.no
Havgull AS (tursakrõpsud)
Hamnevegen 17
9110 Sommarøy
Tel +47 (0) 9008 5816
www.havgull.no
Hjerttind Rein AS (põhjapõdrad)
Andsvatnet, 9310 Sørreisa
Tel +47 (0) 9262 5321 ja (0) 9777 7552
www.facebook.com/hjerttindrein
Inga Sami-Siida (põhjapõdrad)
Kvalsaukan, 8400 Sortland
Tel +47 (0) 9087 7558 ja (0) 7612 5123
www.inga-sami-siida.no
Tromspotet AS (kartulid)
Naustveien 17, 9303 Silsand
Tel +47 (0) 7785 0691
https://midnattsolpotet.no
Restoranid
Fiskekompaniet
Killengreens gate, 9008 Tromsø
Tel +47 (0) 7768 7600
https://fiskekompani.no
Mathallen
Grønnegata 58/60, 9008 Tromsø
Tel +47 (0) 7768 0100
www.mathallentromso.no
Martahaugen Gård (muflonlambaroad)
Øvre Ånstad vei 19, 8400 Sortland
Tel + 47 (0) 9164 7170 ja (0) 7612 4150
https://marthahaugen.no
NYT
Dronningens gate 26, 8006 Bodø,
Tel +47 (0)452 31100
www.facebook.com/restaurantnyt
Roast hotellis Scandic Havet
Tollbugaten 5, 8006 Bodø
Tel +47 (0) 7550 3800
https://roastfood.no/bodo/
Hotellid
Clarion Collection Hotel Grand
Storgaten 3, 8006 Bodø
Tel +47 (0) 7554 6100
www.nordicchoicehotels.com/clarion/clarion-collection-hotel-grand-bodo
Sommarøy Arctic Hotel
Skipsholmvegen 22, 9110 Sommarøy
Tel +47 (0) 7766 4000
www.sommaroy.no
Scandic Ishavshotel
Fredrik Langesgate 2, 9008 Tromsø
Tel +47 (0) 7766 6400
www.scandichotels.no/hotell/norge/tromso/scandic-ishavshotel
Vaalavaatluse safari
9110 Sommarøy
https://sommaroy.no/events/hvalsafari/?lang=en
Info
Northern Norway, Tel +47 (0) 9017 7500, www.northernnorway.com
Kuidas tulla
Mitu korda päevas toimuvad lennufirmade Widerøe ja Norwegian lennureisid Oslost Bodøsse ja Tromsøsse. Kui Teil on aega, soovitame reisida mööda rannikut kruiisifirmaga Hurtigruten.