Tervislik nauding

Gesunder Genuss

Tervislik nauding

Olgu „mõistusetoit”, „tujutoit” või „tervislik toit”, tippgastronoomia on avastanud tervise ning valmistab valikuliselt toitu ilma rasva, piimavalgu, gluteeni või süsivesikuteta ning asendab neid teiste tervist edendavate toiduainetega.

„An apple a day keeps the doctor away,” ütleb ingliskeelne kõnekäänd. Traditsioonilises Hiina meditsiinis on roogade valik alati mänginud olulist rolli haiguste ravimisel. Üha sagedamini on leida toitumismeditsiini tipprestoranide menüükaartidelt.

Sealjuures olid tuntud pahategijad esimesed, mis restoranide köökidest kadusid ning „puhta toidu” juurde viisid: glutamaat ja gluteen, rasvased kastmed ja süsivesikurikkad lisandid, aga ka allergiat tekitavad koostisosad. Sellele järgnes sihilik toiduainete asendamine, mis kindlaid tervise aspekte edendavad. Köögivili on teatavasti alust loov, mitte happeid siduv, mis takistab tselluliidi teket ja soodustab ilusaid ning prinke jalgu ja käsi.

Ja nii muutub taimetoit kiiresti „ilutoiduks”. Tume šokolaad sisaldab rikkalikult pseodualkaloide, mis mõjuvad rahustavalt ning serotoniin ja dopamiin, mida leidub banaanides, parandavad tuju. Mis oleks seega parem, kui pakkuda banaani tumeda šokolaadi mantlis „tujutoidu”-maiusena. Kes soovib sihilikult midagi oma vaimse tulemuslikkuse ja kontsentratsioonivõime paranamise jaoks teha, haarab „ajutoidu” järele – lausa neljandik päevas söödavast toidust läheb aju toitmiseks.

Seega tuleb julgelt süüa rauda, mis on hemoglobiini sidujaks hapniku transportimisel meie kehas ning Omega-3-rasvhappeid, oluline komponent ajurakkude välise membraani koostisest. Tulemus menüüs: Surf and Turf, lühidalt praetud veisefilee ja lõhesteik „ajutoiduna”. Lisandiks segatud puuviljamahl (smuuti), mis varustab halle rakke vitamiinide ja bioaktiivsete taimematerjalidega, mis edendavad aju verega varustamist.