Prantsusmaa pealinn on tõeline loominguliste kondiitrite Meka. Viimastel aastatel on paljud kondiitrid, šokolaadipoed ja pagarid avanud eelkõige Montmartre’i ja Pigalle’i linnajaos butiigipoe, kus pakutakse nende miniatuurseid meistriteoseid.
Denise Acabo on töötanud oma kaupa täistuubitud Pierre Fontaine’i tänava poekeses A l’Etoile d’Or üle 40 aasta, müües Bernachoni ja Bonnat’ šokolaadi, Mazet’ pralineesid ja muid kogu Prantsusmaalt pärit maiustusi. Iseloomulike blondide patsidega vilgas vanem daam tunneb kõiki oma tootjaid isiklikult ja oskab rääkida loo iga tema poes müüdava maiustuse kohta. Ta teatab meile uhkusega, et Ameerika näitleja Meryl Streep käib Pariisis olles alati tema juures ostmas Mirabelle’i ploomidega marmelaadi pâtes de fruit.
Kookide ja pirukate fännid teeb kindlasti rõõmsaks pood Les Petits Mitrons: eelistagu klient magusat või midagi toekamat, kas puuviljade või köögiviljade ja juustuga, ei saa jätta proovimata letil ootavaid küllusliku täidisega muretainapirukad. Tohutu valiku tõttu aga ei ole see ülesanne kergete killast...
Leib ja eriti baguette on prantslaste jaoks püha. Pariisis on alates 1995. aastast korraldatud isegi parima baguette’i valimisi Concours de la meilleure baguette de Paris. Noor Senegali päritolu Montmartre’i pagar Djibril Bodian („Le Grenier à Pain“) võitis konkursi nii 2010. kui ka 2015. aastal. Auhinnaks ei olnud ainult 4000 euro suurune tšekk, vaid ka privileeg saada terveks aastaks presidendipalee baguette’ide valmistajaks. Loomulikult ei saa noor meister (Boulanger Artisan) elatuda ainult leivateost, vaid küpsetab ka suurepäraseid croissant’e, kooke ja ekleere.
Christophe Roussel armastab makroone, mis on jahvatatud mandlitest valmistatud väikesed värvilised beseekoogid hõrgu või pikantse täidisega. Osava kondiitri ja šokolaadimeistri poes on alati saadaval tosina erineva maitsega makroone: juustukook, karamell, tume šokolaad, kohv, pistaatsia, sidrun, lavendel ja aprikoos. Samuti müüb ta Eiffeli torni, suu, sandaalide ja küngaste („Petites Buttes de Montmartre“) kujulisi šokolaade ja gurmaanidele mõeldud grand cru šokolaaditahvleid.
See, mis on Christophe Roussel makroonidele, on Gilles Marchal pisikestele teokarbikujulistele hõrkudele Madeleine’i kookidele. Marchaltöötas aastaid tipprestoranides kondiitri ja šokolaadimeistrina ja täitis 2014. aastal oma unistuse, avades Montmartre’is oma poe. Tema Madeleine’i kookide retsept on pärit tema vanaemalt. Marchal on seda õige pisut muutnud ja lisab tainale vahel sidrunit, pistaatsiapähkleid või karamelli. Pühapäeviti küpsetab ta kuni 1000 Madeleine’i kooki, mis alati kiiresti ära ostetakse.
Poed
Denise Acabo – A l’Etoile d’Or 30 rue Pierre Fontaine Tel. +33 (0)1 48 74 59 55 www.davidlebovitz.com
Les Petits Mitrons 26 rue Lepic Tel. +33 (0)1 46 06 10 29