Õlletarbimine väheneb kogu maailmas, aga uute peente eriõllede arv kasvab pidevalt: nisu, humal ja oder on ajalugu. Täna hellitavad maitsemeelt tüümian, curaçao, koriander ja ingver.
See näeb pisut välja nagu väike šampanjapudel, maksab aga ühe Mangumi hinda: Jacobsen Vintage No 3 Taani Carlsbergi õllekojast on ligi 2000 krooniga (u 275 eurot 0,375 liitri kohta) maailma kalleim õlu. Keerulises protsessis eemaldatakse jooksvalt surnud pärm ja asendatakse värskega. Seejärel valmib õlu 16promillise alkoholiga Barriques, kus varasemalt hoiti Burggundia veini prantsuse Côte d'Orist. Ja kuidas maitseb 1000 õllepudeliga piiratud gurmeeõlu? Segu „vaniljest, karamellist, suitsusest tammest, sherrist ja madeirast”, ütleb tootja. Seevastu on Crown Ambassador Reserve Lager Austraalia Crown Company poolt (kuulub Fosteri grupi juurde), mida alates 2008. aastast iga aasta novembris piiratud tootmises 5000 pudelit turule tuuakse, hinnaga 50 eurot pudel. Ka Dr Oetkeri juurde kuuluv Radebergeri grupp kannatab langeva õlletarbimise all Saksamaal ja võitleb hinna eest. Braufactumi nime all pakub firma ligi 50 rahvusvahelist õllespetsialiteeti hinnavahemikus 2,99 kuni 29,90 eurot pudeli kohta.
Nüüdseks toodetakse juba ka Itaalias, Brasiilias, USA-s ja Ukrainas aga ka Myanmaris väärisõlut, mis jätavad rahvusvahelises konkurentsis traditsioonilised õlled kaugele selja taha. Näiteks Fabiano Toffolise 2006. aastal loodud pruulikoda 32 Via dei birrai Veneetsia Pederobbas. Tema kääritatud, ameerikalikku, otra rõhutavat Indian Pale Ale'i meenutav Oppale on nüüdseks sama populaarne nagu koriandri ja apelsinikoorega maitsestatud Curmi.
See, mis on itaallase jaoks uudis, on belglase jaoks traditsioon: talveõlu N'Ice Chouffe brasserii d'Achouffe-S Belgia Moortgat on maitsestatud tüümiani ja curaçaoga, lõhnastatud apelsinikoorega ning maitseb ürdiselt, mõrult ning tumeda šokolaadi järgi.