Üks krimpsutab nägu ja paneb kahvli kõrvale, teine särab ja sööb naudinguga. Maitsed on erinevad.
See kehtib eriti mõrude maitsete puhul. Ajule mõjub nende sõnum 10 000 korda tugevamalt kui magus ning hoiatab mürkide, nagu kukurbitatsiini, eest, mida vahel suvikõrvitsast, kurkidest või kõrvitsast leida võib, tomatiini eest tooretes tomatites ning solaniini eest rohelistes kartulites.
Mõned inimesed tunnetavad seda maitset nii tugevalt, et nad ei saa süüa õrnalt mõrusid köögivilju, nagu redised, endiivid, kapsas ja spinat.
Enamikule inimestele aga õrnmõrkjas maitse meeldib. Neile meeldib mõrkjas pilsner-tüüpi õlu ja tume šokolaad.
Kui mõru maitse muutub aga iga ampsuga tugevamaks, tekib mingil hetkel stoppsignaal. Intensiivdegusteerijatele mõjub mõru maitse söömispidurina.
Kes väldib kasulikke maitsemärke või ei tunnegi nende maitseid, sööb oluliselt rohkem – nii väidavad teadlased. Eriti just rohkem rasva.
Kahju, et köögiviljakasvatajad kaotavad üha rohkem seedimist soodustavaid ja kasulikke mõruaineid meie toiduainetest.
Ilmselt jääb meile varsti vaid mõrkjas ürdiliköör. Terviseks!