Täistera on läbinisti tervislik! Looduslik. Nisu-, speltanisu- ja rukkijahud, mis on tervetest teradest jahvatatud, sisaldavad rohkesti vitamiine, mineraale ja kiudaineid.
Kuid kas heledad sordid ilma idude ja kliideta on täiesti väärtusetud või koguni ohtlikud? Kas siin kehtib kõik või mitte midagi?
Õnneks on meie keha kompromissialtim kui mõni toitumisguru ning lepib ka poolenisti tervisliku toiduga, kui ta seda talub. Sest täistera ei sobi sugugi igale kõhule. See võib kõhtu koormata ning tundlikel inimestel kõhu korisemist põhjustada. Kes seetõttu heledat leiba eelistab, võib seda rahus teha. Sest eelarvamus, et valge jahu koosneb vaid „tühjadest” süsivesikutest, on täielik eksiarvamus.
Rahustuseks üks võrdlus: valge jahu (tüübid 405 ja 550) sisaldab umbes kolmandiku tera mineraalidest, arvestatavas koguses B-vitamiine ning nii palju kiude, et isegi rangete EL-i direktiivide kohaselt võib neid kiudaineteks nimetada. Valges jahus sisaldub lausa kolm protsenti rohkem kiudaineid kui enamikus puu- ja köögiviljades.