Kiudainete all mõistetakse toidust saadavat kiudmaterjali, mis seedetrakti ilma erilise keemilise mõjutusteta läbib.
Rangelt võttes ei kuulu need toitumise juurde – neid ju ei seedita. Kuid kes liiga vähe kiudaineid tarbib, võib haigestuda: nad on seedimisel asendamatud ja toidavad keha vitamiinidega.
Kiudained täidavad rida ülesandeid. Näiteks tuleb neid piisavalt kaua närida, misläbi igemeid masseeritakse ja hambaemail tugevneb. Lisaks eemaldavad nad hammastelt võimalikke suhkrujääke.
Kes taimekiude sööb, suurendab seeläbi söödud toidu mahtu ja tunneb kõhu pikemalt täis olevat. Pole siis ime, et kiudained kuuluvad iga mõistliku dieedi juurde.
Teadlased soovitavad tarbida ligi 30 grammi kiudaineid päevas. Tasakaalsutatud toitumise puhul pole see keeruline: näiteks üks portsjon ube katab selle vajaduse. Reaalsuses söövad aga enamik inimesi liiga palju liha, maiustusi ja liiga vähe köögivilju ning täisteratooteid.
Tõstke taldrikule parem väiksem lihatükk ning selle asemel suurem ports köögivilju. Või alustage päeva kausitäie müsliga. See pole mitte ainult tervislik, vaid ka maitsev.
Ja küll te näete, te tunnete end seejärel palju paremini.