Tuulepealsetest saartest (Windward Islands) kõige lõunapoolsemani ei ole turistide hordid ikka veel jõudnud. Peale justkui pildiraamatust pärit randade rõõmustab Grenada külastajaid ka vihmametsade ja vürtsiistandustega.
Kelly Regent istub rannas jändriku puu võra kui katuse varjus. Ta on väga süvenenud lugemisse. Kui mööda kõnnin, vaatab ta korraks üles ja küsib, kust ma pärit olen. „Oi, Saksamaalt? Ma ei tea teie riigist kuigi palju,“ ütleb 36-aastane mees mõtlikult. Siis hakkab ta ülistama oma kodumaad. „Kas te usute jumalasse?“, küsib ta nõudlikult. Kui vastan eitavalt, raputab ta pettunult oma pead. „Kes veel oleks suutnud luua Grenada kõiges selle ilus ja täiuses?“
See on tõsi, väike saar näib tõeline maapealne paradiis, uhkustades oma 344 ruutkilomeetri palmipuude, terve aasta õitsevate taimede, hunnitute liivarandade ja türkiissinise merega. Kuid Grenadal on pakkuda veelgi enam ‒ vihmametsad, kosed, matkarajad, ajaloolised monumendid, palju vürtse ja suurepärane toit. Turistidel tuleks kindlasti külastada pealinna Saint George’s, kus turul müüakse rohkesti eksootilisi puu- ja köögivilju ning äsja püütud värsket kala. Teisal on letid mähitud vanilli, nelgi, kaneeli ja kakao aroomidesse. Grenada on uhke oma Kariibi mere vürtside saare maine üle. Muskaatpähkel on riigi suurim ekspordiartikkel. Gouyaves on võimalik vaadata, kuidas naised sorteerivad häid ja halbu, suuri ja väikeseid muskaadipuu seemneid suurtel puust taldrikutel. Eksporditurule pääsevad ainult kvaliteetseimad seemned. „Need kotid siin lähevad Saksamaale“, selgitab üks töötaja punnis džuutkotte sildistades.
Järgmisel hommikul on meil kavas reisida kaugemale sisemaale. Sõidu ajal saame imetleda banaani-, mango- ja papaiapuid ning ananassiistandusi. Istanduses Belmont Estate näitab noor kultuurtehnik Meshach meile vürtsitaimi, nagu kaneel, koriander, ingver, pipar ja safran. Ta nopib puult küpse kakaokauna ja murrab selle lahti: „Näe, proovi seda valget kleepuvat viljaliha kakaoubade ümber.“ Me kõik teeme imeliku näo – keegi ei tunne maitset, mis meenutaks kakaod, veel vähem šokolaadi. „Ubade töötlemine on töömahukas. Esmalt kääritatakse need suurtes vaatides, kuivatatakse päikese käes, puhastatakse, röstitakse ja jahvatatakse pulbriks,“ selgitab Meshach.
Huvitav koht on ka River Antoine’i destilleerimisvabrik saare kirdeosas. Vanaaegse pressi paneb tööle vesiratas. Samal ajal täidavad mehed pressi suhkrurooga. Mahl tilgub alla padadesse, mida kuumutatakse altpoolt hõõguvate puudega. Õhk on paks kääriva mahla lõhnast. Puhtal lahjendamata kujul on rumm, mille alkoholisisaldus on etiketi kohaselt 69%, põrgulikult põletav. Kui seda aga segatakse eksootiliste puuviljadega, saadakse suurepärased kokteilid. Selliste kokteilide valmistamisel on grenadalased piiritult loomingulised. See on see, mis annab Kariibide elustiilile selle hoo. Sest mis võiks olla parem, kui lõõgastudes ja rannal päikeseloojangut nautides lubada endale üks meeldivalt jahutatud rummipunš tsipakese muskaatpähkliga?
Tekst: Detlef Berg
Info
Hotellid ja Restoranid
Sandals La Source Luksuslik kuurort ainult paaridele 12 oivalise restoraniga. Pink Gin Beach St. George’s www.sandals.com
Le Phare Bleu Marina & Boutique Hotel Šveitslastest juhtkond, hea toit, elav muusika. Calivigy Bay St. George’s www.lepharebleu.com
La Luna Hotelliketi Design Hotels liige, Itaalia ja Kariibi köök. Portici Beach St. George’s www.laluna.com
La Sagesse Hotel Restoran ja rannabaar, värske kala ning homaarid. Saint David Parish Beach Street www.lasagesse.com
Calabash Luxury Boutique Hotel & Spa Elegantne Restaurant Rhodes ja vabas stiilis The Beach Club. Beach Lane St. George’s www.calabashhotel.com