Ilusal Loode-Prantsusmaal, kiviviske kaugusel pealinnast, sünnib üks Normandia kulinaariapärl teise järel. Nende sarnasus: õunad.
„Normandias on meil mitu korda päevas hea ilm!”, naljatlevad põliselanikud meeleldi tõsiasjaga, et nende Põhja-Prantsusmaa provints, mis 100 km Pariisist läänest algab ning kanalirannikul lõppeb, on rikastatud vaheldusrikka kliimaga.
Tõepoolest võib juhtuda, et tõstate klaasikese siidrit päikesepaistel suu juurde ja tugevas vihmasajus jälle sealt ära.
See ei olnud aga sugugi meie Normandia keldrikülastuse põhjuseks. Normandia süda näib löövat justnimelt maa all, mille hoidlaid tutvustas meile sõbralik traditsioonilise piiritustehase Pierre Huet esindaja Cambremeris.
Ligi 40 erinevat magusat, haput, mõrkjat ja magushaput õunasorti on siia maetud ning juba nii mõndagi läbi elanud. Neid pressiti, kääritati siidriks, destilleeriti kaks korda ning hoiti seejärel 2–8 aastat puitvaatides – alles siis pääsesid nad pudelisse ning said Calvados Pays d'Auge Appellation Contrôlée nime vääriliseks.
Normandia klassika peenest maitsest, milles vahelduvad puuvilja- ja puiduaroom, saab aimu kõrvalasuvas talupoes degusteerides.
Rääkides klassikutest – Hue maja spetsialiteeti ei jõua ära kiita: selle jaoks segatakse neli õunasorti kolmandiku Calvadosega ja laagerdatakse siis kolm aastat tammepuuvaadis.
Tulemuseks on Pommeau – merevaigu värvi nauding, mille igas lonksus on tunda õuna-, ploomi-, mandli- ja kirsiaroomi nii puhtalt, et 17 promilli ei ole tundagi.
Ettevaatust! Kes degusteerimisel pidama ei saa, on leidnud igas mõttes suurepärase aperitiivi.
Ei tea, kas normannid kunagi ka söövad? Olge mureta, nad teevad seda kõikjal, aga eriti muljetavaldaval viisil võib selles veenduda, kui külastada väikest üksikuna seisvat majakest Beuvron-en-Auge'i külaväljakul, kus Jérôme Bansard kaitseb restoranis Pavé d'Auge oma Michelini tähte.
Täiesti vaevata, vähemalt nii näib, sest ürdimarinaadis praetud roheline spargel pošeeritud munaga ja poolkuiv siider joogiks maitsevad nii värskelt ning kevadiselt, et aroomid kõditavad nina.
Oleks aja raiskamine, kui püüaks järelrooga sidrunkonfiiga sulatatud ja kuni viimase kiuni mõnusalt pehmet lamba õlatükki tabavamalt kommenteerida kui üks daam laua ääres, kes pärast esimest ampsu kahvli langetab ning sosistab: „See on kõrgkunst!”
Lamba juurde pakutakse kuiva siidrit, lisaks vastavat valikut kohalikest ja üleriigilistest juustusortidest ning sooja õunakoogi juurde pakutakse relvitule, aga õnnelikule laudkonnale taas Pommeaud – see võetakse tänuväärselt ka vastu.
Tekst: Hans Kantereit
Aadressid
Piiritustehas Calvados Pierre Huet, Avenue des Tilleuls, F-14340 Cambremer, tel 0033 231 63 01 09, www.calvados-huet.com
Hotellid Le Pavé d’Hôtes, 14430 Beuvron-en-Auge, tel 0033 231 39 39 10 www.pavedauge.com La Renaissance, 20, Avenue de la 2ème D. B., 61200 Argentan, tel 0033 233 36 14 20, www.hotel-larenaissance.com
Restoranid Hostellerie de la Renaissance, Adresse siehe Hotel „La Renaissance“ Le Pavé d’Auge, Le Bourg, 14430 Beuvron-en-Auge, tel 0033 231 79 26 71, www.pavedauge.com