Wagyu veiseliha

Kulinaariatrendid ddp images/H.Leitner

Wagyu veiseliha

Selle Jaapani veisetõu liha on kõige kallim liha maailmas. See marmorjas taine liha on hinnatud delikatess.

Kui olete korra seda imeliselt õrna ja väga aromaatset liha proovinud, siis leiate end entusiastlikult kiitmas, kuidas see suus sulab ja jätab peenelt vürtsika järelmaitse nagu ei ükski muu liha. Miks Jaapani veis („Wagyu“ sõnasõnaline tõlge) nii teistmoodi maitseb? Muude veisetõugudega, näiteks Angusega võrreldes on tegemist eriti suure ja võimsa loomaga. Liha on madala kolesteroolisisaldusega ja väga toitev. Veistele ei manustata kunstlikke kasvuhormoone ega profülaktilisi antibiootikume. Ajalooliselt on neid muude tõugudega harva ristatud, kuna sajandeid peeti selliseid veiseid peamiselt veoloomadena. Budism keelas Jaapanis liha söömise. Alles pärast Jaapani piiri avanemist 1868. aastal tekkis nõudlus suure lihasmassiga tõugude järele: Jaapani must veis (Kuroge Wagyu), Jaapani lühisarveline veis (Tankaku Wagyu) ja Jaapani pruun veis (Akage Wagyu). Kõige levinum on Jaapani must veis.

Wagyud võib nimetada Kobe veiselihaks ainult tingimusel, et vastavad loomad on sündinud, kasvanud, nuumatud ja tapetud Jaapanis Kobe piirkonnas. Vähem kui 0,5% Jaapanis toodetud Wagyu veiselihast pärineb Kobe veistelt. 1990. aastate keskpaigast on Wagyu veiseid teadusuuringute eesmärgil Ameerika Ühendriikidesse eksporditud ning praegu kasvatatakse nii Ühendriikides kui ka Kanadas suurte karjadena Wagyu tõugu veiseid. Wagyu veiseliha, eluskarja, embrüosid ja spermat lubati Euroopasse eksportida esmakordselt 2014. aastal. Seetõttu on Euroopas Wagyu veiseliha tootvaid põllumajandusettevõtteid võrdlemisi vähe. 2017. aastal asutasid ligi 140 loomakasvatajat ja põllumajandusettevõtet Saksamaal Wagyu Liidu.

Tekst: Rainer Meier