Nõudepesu ABC

Tuhk

Kui pärast pidu on teie köögis tuhatooside virn, olge ettevaatlik: tuhk ei lahustu nõudepesumasinas ning jaotub pesukambrisse ja ülejäänud nõudele. Seepärast peab tuhajäägid eemaldama käsitsi pestes, mitte nõudepesumasinas.

Värv

Ärge pange vees mittelahustuvaid värvijääke nõudepesumasinasse. Need võivad nõudepesumasinat kahjustada.

Rasvajäägid

Rasvajäägid pesukambris tekivad, kui pidevalt doseeritakse liiga vähe puhastusvahendit. Jälgige, et pesuprogramm vastaks alati pestavate nõude määrdumisele ja doseerige alati nii palju puhastusvahendit kui vaja. Üksikasjaliku teabe leiate pesuprogrammide punkti alt. Rasvajääkide kõrvaldamiseks kasutage masina puhastamise pesuprogrammi ja masina hooldusvahendit või puhastusvahendit.

Ebameeldiva lõhna teke uute nõudepesumasinate korral

Uutel nõudepesumasinatel on tootmisest tingitud iseloomulik lõhn, nagu ka näiteks uutel autodel. Tekkiv lõhn ei ole mingil viisil ohtlik ega tervist kahjustav. See kaob pärast mõnda programmitsüklit. Kui te ei soovi nii kaua oodata, võite kasutada pesukambri deodoranti.

Ebameeldiva lõhna teke juba kauem kasutuses olevate nõudepesumasinate korral

Proovige järgmisi nippe ebameeldiva lõhna vältimiseks: • Puhastage uksetihendeid niiske lapi ja vajaduse korral vähese koguse masinahooldusvahendiga. • Puhastage sõelfilter. • Kasutage eelloputuse programmi suuremate toidujääkide eemaldamiseks. • Kasutage pesukambri deodoranti. • Kontrollige, ega täite- või tühjendusvoolik pole valesti paigaldatud.

Ebameeldiva lõhna teke klaasidel

Kopituslõhn klaasidel võib anda märku klaasi korrosioonist. Klaasi pind muutub iga pesukorraga poorsemaks ja lõhnamolekulid ladestuvad sellele. Lisanõuanne: hoidke klaase avaga ülespool. Nii saavad klaasid õhku ja lõhnamolekulid vabanevad.

Läige

Teie nõudel ja klaasidel puudub pärast pesemist kena sära? • Piimjad setted: nende puhul võib tegu olla lubjasetetega klaasil. Kontrollige, kas nõudepesumasinas on vee karedus õigesti programmeeritud ja kas soolapaagis on piisavalt soola. Teiseks põhjuseks võib olla nõudepesuvahendi ladestumine. Järgige puhastusvahendi tootja doseerimissoovitusi. • Hägusus, mida ei saa eemaldada: vt “Klaasi korrosioon” ja “Veeplekid”

Klaasikorrosioon

Klaasikorrosioon on klaasi pinna mikropeen kahjustus. Seda põhjustab koostisosade eraldumine klaasi struktuurist. See muudab valguse hajumist, mis avaldub piimja tuhmumise või sädelusena. Klaasikorrosiooni ei saa enam eemaldada ega parandada. Siin aitab vaid üks: vahetage oma klaasid uute vastu välja. Lisanõuanne: jälgige uute klaaside ostmisel kindlasti märgist “nõudepesumasinas pestav”.

Lehtkapsa jäägid

Kui teie nõudel on selle Saksamaal armastatud talvise köögivilja jäägid, proovige järgmisi puhastusnõuandeid: valige integreeritud eelpesutsükliga pesuprogramm või programm “Automatic”. Vajaduse korral suurendage puhastusvahendi kogust.

Kohviplekid

Keskmine sakslane joob aastas ära u 6,5 kg kohvi. Selleks et tassidele ei jääks pruune rante, kasutage suurema pleegitustoimega puhastusvahendit.

Lubjasetted pesukambris

Masina hooldusvahendi või puhastusvahendi kasutamine laseb pesukambril särada nagu esimesel päeval. Ennetuseks, kui doseerite eraldi: jälgige, et nõudepesumasinas oleks piisavalt spetsiaalsoola ja et vee karedus oleks seadmes õigesti programmeeritud.

Ürdijäägid

Karulauk, petersell, münt, tüümian või murulauk: ürdijääkide eemaldamiseks suurendage veidi puhastusvahendi kogust.

Teralised, manna- või liivasarnased jäägid

Puhastusvahendi üledoseerimisel võivad nõudele ladestuda osakesed. Teiseks põhjuseks võivad olla tärklisesisaldusega toidujääkide suur kogus. Eemaldage nõudelt suurem osa tärklisesisaldusega toidujääkidest.

Huulepulgajäljed

Huulepulgajäljed koosnevad värvipigmentidega vahamassist. Kui vahamass sulab pesuprotsessi ajal temperatuuri tõttu maha, siis värvipigmente on raskem eemaldada. Värvipigmentide eemaldamiseks klaasi pinnalt suurendage puhastusvahendi kogust.

Matid setted

Matid setted nõudel on tärklisesetted. Need pärinevad eelkõige kartuli-, jahu-, kastme- või kaunviljajääkidest nõudel. Kontrollige, kas pestavad esemed on paigutatud nõudepesumasinasse õigesti. Igale esemele peab saama vesi juurde pääseda. Proovige kasutada veidi rohkem pesuvahendit.

Piimjad setted klaasidel

Nende puhul on tavaliselt tegu lubjasetetega. Kontrollige, kas nõudepesumasinas on vee karedus õigesti programmeeritud ja kas soolapaagis on piisavalt spetsiaalsoola. Lisanõuanne: kas tegu on eemaldatavate setete või klaasi korrosiooniga, saate teada niiske lapi ja vähese koguse sidrunhappe või masina hooldusvahendiga. Kui setted saab eemaldada, on tegu lubja- või veeplekkidega, vastasel juhul klaasi korrosiooniga.

Puhastusvahend läheb tükki ja seda ei uhuta korralikult välja

Jälgige nõude pesumasinasse panemisel, et doseerimiskambri ette ei oleks paigutatud suuri nõusid, muidu ei saa kamber avaneda. Hoidke puhastustooteid kuivas kohas, et need ei läheks tükki. Pange puhastusvahend doseerimiskambrisse vahetult enne programmi käivitamist. Puhastusvahend võib sellisel juhul puhastusvahendisahtlis oleva jääkveega seguneda ja tükki minna. Kui kasutate viitstarti, pühkige puhastusvahendisahtel eelnevalt kuivaks.

Rooste nõudel

Ärge peske nõudepesumasinas esemeid, millele on juba tekkinud rooste. Rooste võib pesuprotsessi tõttu kanduda teistele nõudele.

Soolajääkide kõrvaldamine

Pärast soolapaagi täitmist laske töötada programmil “QuickPowerWash” või “Schnell 40 °C”, et vältida aukkorrosiooni.

Liiv

Liiva kasutatakse majapidamises sagedasti dekoratsioonideks või laternates aluspinna ja kuumakaitsena. Enne kui pesete laternaid nõudepesumasinas, eemaldage liivajäägid põhjalikult. Vastasel juhul võib liiv ladestuda ringluspumpa ja selle ummistada.

Spinatijäägid

Spinat ei ole vees lahustuv ja seepärast viiakse see pesuveega masinasse laiali. Kuna spinat nakkub ka siledatele pindadele, leidub seda hiljem teistel nõudel. Valige integreeritud eelpesutsükliga pesuprogramm või programm “Automatic”. Vajaduse korral suurendage puhastusvahendi kogust.

Vahu tekkimine

Liigse vahu tekkimisel, mida on näha pärast programmitsüklit pesukambris, on sagedasti põhjuseks liiga suur loputus- või puhastusvahendi kogus. Kontrollige seepärast tootja doseerimissoovitust. Pühkige ülevoolanud jäägid ära.

Helkivad värvitoonid

Erivärviliselt sillerdavad värvitoonid võivad tekkida pesukambrisse või ka pottidele või pannidele. Abi pesukambrile: kasutage masina hooldusvahendit või puhastusvahendit vastavalt tootja juhisele. Abi nõudel olevate setete korral: eemaldage setted niiske lapi ja masina hooldusvahendi või sidrunhappega.

Triibud klaasidel

Kui triibud saab eemaldada, on need sagedasti loputusvahendi liiga suure doseerimise jäägid. Vähendage loputusvahendi doseerimist, nagu on kirjeldatud kasutusjuhendis. Mitte-eemaldatavate triipude korral on tegu klaasi korrosiooniga.

Hõbedast söögiriistad muudavad värvi

Järgige hõbeda hooldamise nõuandeid. Kui hõbedast söögiriistad on kord värvi muutnud, aitab üksnes spetsiaalne puhastusvahend hõbedale.

Teeplekid

Teekivi tekib, kui musta teed tehakse kareda veega ja jäetakse seejärel seisma. Selleks et saaksite kellaviieteed piiranguteta nautida, kasutage suurema pleegitustoimega puhastusvahendit, mis eemaldab igasugused jäägid.

Kuivatamine – nõud ei kuiva

Väikeseid veeloike nõudel ei saa alati vältida. Selle vastu aitavad need nipid: • Suurendage loputusvahendi kogust. • Kasutage kombineeritud toodete korral lisaks väikeses koguses loputusvahendit. • Aktiveerige pesemise lisafunktsioon “eriti kuiv”. • Avage seadme uks pärast pesuprogrammi lõppu, et soe veeaur saaks eralduda. Meie “AutoOpen”-kuivatusega avaneb nõudepesumasin pärast programmi lõppu lausa automaatselt.

Värvimuutused nõudel ja plastesemetel

Pestavate nõude värvimuutused tekivad sagedasti plastesemetel. Need värvimuutused on tervisele täiesti ohutud. Need pärinevad looduslikest värvainetest, nt tomatikastmest või punapeedist. Kasutage suurema pleegitustoimega puhastusvahendit või suurendage puhastusvahendi kogust vähesel määral. Lisanõuanne: värvimuutused saab osaliselt eemaldada lapi ja toiduõliga.

Vaha

Vahajäägid esinevad sagedasti laternates, kuhu need jäävad küünlajääkide jälgedena. Ärge pange vahajääke nõudepesumasinasse, muidu võib masin vees lahustumatute jääkide tõttu kahjustada saada.

Veeplekid

Veeplekkide näol võib olla tegu lubjasetetega. Kontrollige nõudepesumasinas programmeeritud vee karedust ja täitekogust soolapaagis. Lisaks sellele võivad klaasile tekkida veeplekid, kui vesi ei saa klaasilt õigesti maha voolata. Sellisel juhul suurendage loputusvahendi kogust.

Vesi pesukambris pärast lõppenud pesuprogrammi

Sellisel juhul kontrollige esimesena filtrikomplekti. Seejärel kontrollige tühjenduspumpa ja tagasilöögiklappi. Juhendi selle kohta leiate kasutusjuhendist.