Nõude liigid ja nende hooldus

Klaas, portselan, plast, hõbe, roostevaba teras, puit jne – selline materjalide paljusus nõuab õiget puhastamist ja hooldust. Järgige alati nõude tootjaandmeid, nõudepesuvahendi tootja andmeid ja seadme tootja soovitusi. Üksnes tänu sellele koostööle saate oma nõudest kaua rõõmu tunda. Järgmistelt lehekülgedelt saate kasulikku teavet ja nõuandeid!

Alumiinium, tina, vask ja messing

Need materjalid võivad masinas pesemise tõttu värvi muuta või matiks muutuda.

Roostevaba teras

Roostevaba teras ei roosteta ja on seega nõudepesumasinas pestav. Hoolduse juures tuleks siiski arvestada, et roostevaba teras ei tohi pikema aja vältel kokku puutuda kloriididega (keedusool). Induktsiooniga kasutatavad potid on samuti nõudepesumasinas pestavad. Pruunikad, sinakad või pärlmutrilaadsed värvitoonid roostevabal terasel on inimestele täiesti ohutud. Need saab hõlpsalt eemaldada niiske lapi ja vähese koguse masinahooldusvahendi või sidrunhappega.

Klaas

Jälgige uute klaaside ostul märgistust “nõudepesumasinas pestav”. Selle märgistusega klaase on testitud vähemalt 1500 pesukorra suhtes. Peale selle seadistage oma nõudepesumasinas olev veepehmendi kohalikule vee karedusele, mille saate teada oma veevarustusettevõttest. Isegi kvaliteetseid, õhukese seinaga klaase võite pesta oma “Miele” nõudepesumasinas. Optimaalseks puhastamiseks kasutage klaasihooldusvahendiga puhastusvahendit.

Puit

Puidust või puitosadega söögiriistad ja nõud ei sobi nõudepesumasinas pesemiseks, sest puit võib praguneda ja punduda. Kasutatud liimid ei sobi nõudepesumasinas kasutamiseks, puitdetailid võivad lahti tulla.

Keraamika

Keraamika koosneb peamiselt savist või kaoliinist, päevakivist ja kvartsist. Sõltuvalt terasuurusest eristatakse jäme- ja peenkeraamikat. Nõud koosnevad peamiselt peenkeraamikast, mida saab jagada nelja rühma: savinõud, fajanssnõud, portselan ja vitreous china.

Plast

Plasti saab üldjuhul masinas pesta. Eelkõige nn duroplastid on pestavad piiranguteta, termoplastid kuni temperatuurini 50 °C. Kui plastid puutuvad kokku looduslike värvainetega, mis on pärit näiteks punapeedist, porgandist või tomatist, võib plasti värvus kergesti muutuda ja seepärast tuleks need toiduained eelnevalt eemaldada. Kuna plastid on kergemad kui muud nõud, tuleks plastesemed panna nõudepesumasinasse stabiilselt.

Portselan

Nõudepesumasinakindluse kohta saab üldjoontes öelda: mida kõvem ja vähem poorne materjal, seda parem on nõudepesumasinakindlus. Glasuurialused ja glasuurisisesed dekoorid on pesumasinas pestavad. Ettevaatlik peab aga olema glasuuripealsete dekooride korral, sest need kantakse otse portselani pinnale. Enamiku kuldservade puhul on tegu glasuuripealsete dekooridega.

Hõbe

Reeglina ei ole 90 g hõbetatud söögiriistade masinas pesemine problemaatiline. Hõbeda värvimuutused tekivad väävliühendite tõttu toidujääkides (nt munakollane, majonees, sinep, sibul, kala, marinaad jne) või gaaside tõttu (nt õhk). Seepärast hoidke kokkupuuteaeg võimalikult lühikesena. Peale selle peske madalatel temperatuuridel ja jälgige, et hõbedast ja roostevabast terasest söögiriistad ei puutuks omavahel kokku.